خواص کلم بروکلی
“ب” مثل بروکلی و مثل برکت سلامتی!
این سبزی محبوب تنوع گستردهای از مواد مغذی و فواید پزشکی دارد، از جمله توانایی جلوگیری از انواع سرطان، بهبود سیستم گوارشی، پایین آوردن کلسترول، سمزدایی بدن، بالا بردن سطح ویتامینها و مواد معدنی بدن، جلوگیری از واکنشهای آلرژیک، تقویت سیستم ایمنی، محافظت از پوست، جلوگیری از نواقص مادرزادی، کاهش فشار خون، برطرف کردن التهاب، و بهبود بینایی و سلامت بصری.
این گیاه سبزرنگ، که گاهی رگههای ارغوانی در آن دیده میشود، خویشاوند نزدیک کلمبرگ و گلکلم است و به گروه ایتالیکا کالتیوار خانوادهی شببویان تعلق دارند. متداولترین بخشهای خوراکی کلم بروکلی سرگلهای آن هستند که مثل یک درخت بوده و یک ساقهی خوراکی ضخیم را در میانه تشکیل میدهند. سه گونهی اصلی وجود دارند که در بخشهای مختلف دنیا محبوب هستند. کلم بروکلی کالابرس رایجترین است، و معمولا به طور مختصر همان بروکلی نامیده میشود. در حالیکه کلم بروکلی جوانهدار و گلکلم ارغوانی دو نوع دیگر بروکلی هستند که بیشتر در اروپا و کشورهای مدیترانهای یافت میشوند. البته همه ی آنها خواص کلم بروکلی را دارا می باشند.
پیشینه کلم بروکلی
این گیاه در واقع بومی همین ناحیه است و بخشی از تاریخ فرهنگی آن است که قدمت آن به قرن ششم پیش از میلاد باز میگردد. در نهایت بروکلی در سراسر اروپا پخش و کشت شد. اما تا اوایل قرن بیستم در قارهی آمریکا حضور چشمگیری نداشت. اکنون چین و پس از آن هند بزرگترین تولیدکنندههای بروکلی در دنیا هستند، اما مصرفکنندگان اصلی آن همچنان کشورهای غربی هستند. بروکلی در سراسر دنیا، به ویژه در اروپا، آمریکا، و استرالیا بسیار رایج است اما در آفریقا چندان معمول نیست. همچنین در آشپزی برخی کشورهای آسیایی مانند هند، پاکستان، بنگلادش، و نپال نیز یافت میشود.
خواص کلم بروکلی, تستوسترون
بروکلی را میتوان به صورت خام یا پخته مصرف کرد اما بهترین روش خوردن آن بخارپز کردن، کمی سرخ کردن یا خوردن به صورت خام و در سالاد است، زیرا این روشها مواد مغذی کلم بروکلی را حفظ میکنند. تعدادی از روشهای پختن این سبزی، برخی فواید سلامتی آن را ارتقا میدهد، از جمله افزایش خواص کاهش کلسترول که در صورت بخارپز شدن بروکلی اتفاق میافتد. بیایید نگاهی بیندازیم به مواد مغذی موجود در بروکلی که آن را به چنین جزء مهمی از رژیم ما تبدیل میکند!
ارزش تغذیهای بروکلی
فواید سلامتی بروکلی از ترکیبی از مواد مغذی، ترکیبات ارگانیک، مواد معدنی و ویتامینهایی نشات میگیرد که در ان وجود دارند. این مواد شامل ویتامین ث، ویتامین کا، فیبر رژیمی، فولات، پتاسیم، سلنیوم، ویتامین آ، منگنز، تریپتوفان، ویتامین ب۶، و فسفر هستند. از نظر ترکیبات ارگانیک، بروکلی یک منبع غنی گیامغذی گلوکوزینولات، فلاونوئیدها، و سایر انواع ترکیبات آنتیاکسیدان است که به شدت سلامتمان را بهبود میدهند.

فواید سلامتی کلم بروکلی
۱) سرطان
بروکلی ممکن است یک داروی شگفتانگیز طبیعی برای انواع سرطان باشد از جمله سرطان سینه، سرطان رحم، سرطان پروستات، و سرطانهای انواع اندامهای داخلی مثل ریه، انتهای رودهی بزرگ، کبد، کلیهها، و رودهها. با این اوصاف، بروکلی به ویژه برای سرطان رحم و سینه مفید است زیرا استروژن اضافه را از بدن دفع میکند. دلیل این امر حضور ترکیبات ضدسرطانی مانند گلوکورافانین ، دی ایندولیلمتان، بتاکاروتن، سلنیوم و سایر مواد مغذی مانند ویتامینهای ث، آ، ای، زینک، پتاسیم و آمینواسدهای خاصی است که از عوامل ضدسرطان قوی هستند.
۲) سمزدایی
سم زدایی اندام های داخلی
حضور ویتامین ث، سولفور و آمینواسیدهای خاصی، بروکلی را به یک سمزدای قوی تبدیل میکند. از جمله خواص کلم بروکلی این است که به دفع رادیکال-های آزاد و سمومی مانند اسید اوریک از بدن کمک میکند، و به این ترتیب خون را پاکسازی کرده و از مشکلات مربوط به سموم، از جمله جوش، خارش، کهیر، نقرس ، التهاب مفاصل، روماتیسم، سنگ کلیه ، بیماریهای پوستی مانند اگزما و اسکلرودرمی جلوگیری میکند.
۳) مراقبت از پوست
افتخار حفظ درخشش و جوانی پوستتان به آنتیاکسیدانهای ماهری چون بتاکاروتن و ویتامین ث، و همچنین مددکارانی چون ویتامین ب کمپلکس، ویتامین ای ( که به پوست و موهای شما درخشش داده و بافت پوست را جوانسازی میکند)، ویتامین آ و کا، اسیدهای چرب امگا۳ (که فریبندگی میبخشد)، آمینواسیدها و فولات حاضر در بروکلی تعلق دارد. تمام این مواد کمک میکنند خیلی خوب از پوستتان مراقبت کنید و به آن درخشندگی، سلامتی، و جلا میدهد. بعلاوه، گلوکورافانین ، یکی از گیامغذیهایی که مقادیر قابل توجهی از آن در بروکلی یافت میشود، به معکوس کردن تاثیر تابش آفتاب بر پوست ارتباط دارد، پس می توانید با مصرف مقدار زیادی از این سبزی مفید، زمان را برای پوستتان به عقب بکشید!
۴) اختلالات معده
در برشماری خواص کلم بروکلی می توان گفت سرشار از فیبر است، مادهی رژیمی اصلی که با درمان یبوست میتواند تقریبا تمام اختلالات معده را درمان کند، زیرا یبوست ریشهی تمام اختلالات معده است. فیبر به حجم غذا میافزاید، آب را حفظ میکند و باعث حرکت سالم روده میشود. منیزیم و ویتامینهای موجود در بروکلی نیز اسیدیته را درمان میکنند، گوارش درست و جذب مواد مغذی را از غذا تسهیل میکنند و با کاهش التهاب، معده را تسکین میدهند.
۵) بیماریهای قلبی
بروکلی به جز آنتیاکسیدانهای ذکر شده در بالا، محتوای فیبری بسیار بالا و مقادیر زیادی بتاکاروتن، اسیدهای چرب امگا۳ و ویتامینهای دیگری دارد که با تنطیم فشار خون به کاهش کلسترول بد و حفظ عملکرد مناسب قلب کمک میکند. مطالعات نشان داده است وقتی بروکلی را بخارپز میکنید۷ ترکیبات فیبری آن بهتر با صفرا ترکیب میشوند و عمل دفع را سادهتر و موثرتر میسازد. کاهش صفرا تاثیری قوی بر سطح کلسترول دارد و به این وسیله به سلامت قلب کمک میکند. همچنین،پتاسیم یافت شده در بروکلی نیز یک مادهی گشادکنندهی عروق است که جریان خون را بهبود بخشیده و با کاهش تنش و استرس عروق و رگهای خونی، اکسیژنرسانی به اندامهای حیاتی را تقویت میکند.
درمان آب مروارید
۶) مراقبت از چشم و آبمروارید
زآگزانتین، بتاکروتن، ویتامین آ، فسفر و سایر ویتامینها از جمله ب کمپلکس، ث، و ای موجود در بروکلی برای سلامت بصری بسیار مناسب هستند. این مواد از تخریب ماکولا (لکهی زرد) و آبمروارید جلوگیری میکنند، و در عین حال آسیبهای ایجاد شده توسط تابشها را نیز ترمیم میکنند.
۷) اسکلروز جانبی آمیتروفیک
بروکلی سرشار از ریزمغذیهایی مانند اسیدهای چرب امگا۳ هستند. مطالعهی جدیدی نشان داده است که مصرف رژیمی سرشار از اسیدهای چرب امگا۳ ممکن است شروع اسکلروز جانبی آمیتروفیک (ایالاس) را که بیماری لو گهریگ نیز نامیده میشود، به تاخیر انداخته یا از شدت آن بکاهد.